Sok by ulepszyć ciało.

Co wiemy o piciu soków:

dostarczamy błyskawicznie do organizmu witaminy, minerały, enzymy, antyoksydanty,
– jesteśmy w stanie wypić więcej soku, niż zjeść warzyw i owoców,
– łatwiej jest uzyskać dużą różnorodność produktów roślinnych, które spożywamy,
wzmacniają układ immunologiczny organizmu,
poprawiają pracę mózgu i możliwości fizyczne,
błonnik nie jest niezbędny we wszystkim co jemy i pijemy.

Picie soków

Różnica między sokiem a smoothie.

Sok i smoothie to nie jest to samo. Obydwa są bardzo zdrowe i nie da się wybrać, który jest lepszy. Różnica między nimi wynika ze sposobu przyrządzenia.

Smoothie robimy w blenderze. Zawiera on pulpę miąższu składającą się przede wszystkim z błonnika. Sok uzyskujemy przez wyciśnięcie w wyciskarkach, czy to ręcznych, czy automatycznych. Zawiera w sobie tylko błonnik rozpuszczalny, z którym poradzi sobie nasze jelito.

Jeżeli dysponujemy blenderem, a chcemy napić się soku i tak możemy spełnić tą zachciankę. Wystarczy zawartość blendera przesączyć, tak, żeby oddzielić całą pulpę od upragnionego soku.

Blender

„Od kolegi słyszałem, soki są nie zdrowe, bo nie zawierają błonnika”

Sok nie zawiera nierozpuszczalnego błonnika, który został od niego oddzielony. Błonnik rozpuszczalny ciągle jednak w nim się znajduje. Nawet gdybyśmy usunęli błonnik rozpuszczalny to soki i tak są bardzo pożywne i zdrowe. Nie wszystkie spożywane płyny muszą mieć błonnik, żeby docenić ich wartość. Inaczej musielibyśmy skreślić np. wodę z listy napojów jakie spożywamy.

Zalety błonnika.

Błonnik nierozpuszczalny to resztki, które wyciągasz z sokowirówki. Jeżeli wrzucisz je do wody, zaobserwujesz, że opadną na dno i spęcznieją. Podobnie będą zachowywać się w Twoim jelicie. Dzięki czemu pomagają przepychać treść, która się w nim znajduje.

Błonnik rozpuszczalny (np. pektyny i gumy) tworzą w wodzie formę żelu. Spowalnia on trawienie, dzięki czemu człowiek wchłania mniej substancji odżywczych np. cukru skrobi, trójglicerydów. W jelicie dzięki prebiotykom fermentuje i jest rozkładany m.in. do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych zwiększających absorpcję wapnia, magnezu i żelaza.

Sok multi

Czy mogę przechowywać sok?

W temacie zdania są podzielone. Jedni dopuszczają przechowywanie soków w lodówce nawet przez kilka dni. Soki z czasem tracą składniki odżywcze na skutek utleniania, ale nie jest to tak błyskawiczny proces jak by się mogło wydawać. Po kilku dniach i tak są dość bogatym napojem.

Jeżeli jednak chcemy „wycisnąć” z soku maksymalną ilość enzymów, witamin i mikroelementów, najlepiej wypić go od razu. Osobiście wolę soki świeże, prosto z wyciskarki. Nie popadam w paranoję i nie zastanawiam się ile w czasie kilku minut substancji się utleniło. Po prostu bardziej mi smakują.

Owoce i warzywa

Dużo ćwiczę. Czy picie soku poprawi mi życie?

Podczas intensywnych treningów, ciało poddawane jest stresowi. Na skutek uszkodzeń mięśni pojawiają się mniejsze lub większe ilości stanów zapalnych. Wzrasta też bardzo mocno zapotrzebowanie organizmu na mikroelementy.

Dzięki sokom z warzyw jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu duże ilości mikroelementów, w krótkim okresie czasu. Bez żmudnego gryzienia roślin, dużej ilości błonnika, który spęcznieje w naszym przewodzie pokarmowym i da nam uczucie sytości. Szybkie BUM! I organizm dostaje ich zawartość.
Zobrazujmy to na przykładzie marchewki – 1,5kg powinno dać nam około 1litra soku. Wypicie 1litra soku jest o niebo łatwiejsze niż gdybyśmy spróbowali zjeść taką ilość marchwi.

Marchewki

Sok to błyskawiczne dostarczenie mikroelementów.

W 15 minut witaminy, minerały i enzymy trafiają do twojego krwioobiegu. Wszyscy wiemy że warzywa są zdrowe. Bardzo często jednak nie jemy ich w wystarczającej ilości. Soki potrafią poprawić kondycje naszego organizmu po żmudnych sesjach treningowych.
Odpowiednie soki dodatkowo potrafią poprawiać nasze zdrowie, witalność seksualną oraz leczyć kaca.

Mit dotyczący picia soków.

Pierwszą informację jaką można usłyszeć o spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców to „odkwaszanie organizmu”. Nie będę się rozpisywał na ten temat, ale zainteresowanych odeślę do artykułu mojego kolegi Dawida Białowąsa.
Generalnie, nasz organizm radzi sobie bardzo dobrze z tzw. pokarmami zakwaszającymi.

W tym miejscu spodziewam się, że ktoś wykrzyknie: „Ale przecież ja lepiej się poczułem/am gdy zacząłem jeść warzywa. Odkwasiły mnie”

Rzeczywiście jeśli wprowadzamy warzywa do diety to samopoczucie się poprawia. Ja jednak szukał bym przyczyn w braku dużej ilości składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, witaminy, minerały, które uzupełniłeś dzięki warzywom. Nie szukał bym przyczyny w zmianie pH twojego ciała.

Warzywka

Dzięki sokom zwiększamy różnorodność w diecie

Większość z nas ma swoje ulubione potrawy, sałatki, owoce. Z kolei są rośliny, za którymi nie przepadamy i których unikamy. Wyciskanie z nich soków i mieszanie z innymi warzywami lub owocami umożliwia nam rozszerzenie swojej diety.
Bez specjalnego męczenia się i zmuszania do kolejnego kęsa.

Warzywniak

Jak uniknąć nadmiernego wydawania gotówki przy przyrządzaniu soków?

Najlepiej jest zaopatrywać się w warzywa i owoce, które wytrzymują dość długo w lodówce. Marchewka, cukinia, seler, jabłka i wiele innych przetrwają w niższej temperaturze ponad 2 tygodnie. Dzięki temu nie potrzebujemy bardzo często wyruszać do sklepu by mieć świeży sok. Nie potrzebujemy się też martwić, że te produkty się nam zepsują.

Używanie przede wszystkim soków z warzyw jest nie tylko zdrowsze (lepiej dbamy o ilość węglowodanów w diecie), ale też tańsze. To żadne odkrycie, ale dobrze o tym pamiętać.

Nie trzeba przesadzać z dużymi ilościami soku, który pijemy. Nie ma potrzeby picia litra soku dziennie. Wystarczy szklanka lub półtorej dziennie.

Oszczędzamy też kupując produkty sezonowe w danym czasie. Ceny takich artykułów są niższe i pomagają zaoszczędzić gotówkę. Dotyczy to także zimy, kiedy sklepy i bazary oferują towary promocyjne.

Mniejsza ilość składników w sokach również ułatwia nam gospodarowanie budżetem. Nie ma potrzeby komponować soku z 8-10 owoców i warzyw. Wystarczą 3-4, żeby sok był smaczny i bogaty w mikroelementy.

Ostatnia rada to mieszanie owoców i warzyw, które mają sporo wody z takimi, które mają jej mniej. Przykładem może być pomieszanie ogórków, jabłek, cukinii, cytryny z warzywami takimi jak pietruszka, seler, imbir, marchewka.

Zdrowe odżywianie Akademia Fenix BJJ Kraków

Przykłady smacznych i pożywnych soków:

Sok BJJ.
1x burak
1x jabłko
1x ogórek
1-3x łodyg selera naciowego

Krew Hulka (potrzebny blender do avocado).
2x jabłka
1x avocado
3x łodyga selera naciowego
15x winogrono zielone
1x limonka
60g szpinaku

Beet Retreat.
2x jabłka
1x burak
7x średnich marchewek
12g imbiru
1/2 x cytryny

Sok na dobranoc.
5x łodyg selera naciowego
1x łyżka miodu

Jabłka, brokuł i cytryna.
4x jabłka
1x szklanka brokułów
1x cytryna

Jabłka, seler, mięta.
5x jabłek
4x łodygi selera naciowego
100g liści młodego szpinaku
1,5x szklanki listków mięty
1x limonka

Życzę smacznego :)
Maciej „Animek” Szczudrawa